Logo VNK

menu

Onderzoek

Publicatie ’t Had gekund; dialogen tussen Antoni van Leeuwenhoek en Johannes Vermeer

Waar kunst en wetenschap en kunst elkaar ontmoeten 

Woord en beeld

t Had gekund biedt een weergave in woord en beeld van tien ontmoetingen op bepalende momenten in het leven van Van Leeuwenhoek en Vermeer. Een schitterend vormgegeven publicatie waarin kunst en wetenschap hand in hand gaan, de natuuronderzoeker zich bedient van fantasie en de kunstenaar zich laat voeden door de wetenschap. 

Antoni ontdekte microleven, Johannes schilderde De astronoom met Antoni als model. De leeftijdgenoten maakten in hun werk beiden gebruik van optica: Van Leeuwenhoek als microscopisch onderzoeker, Vermeer als schilder. In ’t Had gekund gaan ze op verrassende locaties met elkaar in gesprek over zaken die hen op dat moment beroeren.

Verbeelding

De twee grootste zonen van de stad Delft verkenden en creëerden nieuwe werelden. Johannes speelde met licht, schaduw, kleur en transparantie en deed ontdekkingen die zijn schilderijen een unieke zeggingskracht geven. Antoni was ontdekkingsreiziger in de microwereld. Beiden lieten hun verbeelding de vrije loop, waagden zich buiten de gebaande paden en bleken zeer precieze waarnemers. Twee meesters op het gebied van kunst en wetenschap maar even zo goed mensen van vlees en bloed, met elkaar verbonden door licht.

Delft

Dit project is een samenwerking tussen auteur Dirk van Delft, biograaf van Van Leeuwenhoek en oud-directeur van Rijksmuseum Boerhaave, en beeldend kunstenares Elisa Pesapane. In ’t Had gekund houden ze vast aan de historische feiten én aan de aanname dat Van Leeuwenhoek en Vermeer van jongs af aan goede vrienden waren en elkaar regelmatig tegen het lijf liepen in Delft en Amsterdam.

---  

 “Een biografie bestaat uit een geboortedatum, een sterfdatum, en verder fictie”, parafraseerde de Zwitserse ‘wat als’-historicus Lukas Burkart onlangs in NRC de socioloog Pierre Bourdieu. Docu-fictie. Precies waar we nu zo dol op zijn.

Met deze publicatie, vormgegeven door Yolanda Huntelaar, slaan Dirk van Delft en Elisa Pesapane een brug tussen het Antoni van Leeuwenhoekjaar 2023 én aanstaand Vermeerjaar 2025. Dit jaar zijn zij te boeken en reizen met hun ’t Had gekund vertel- en voorlezing door het land. Vanaf maart 2025 wijdt de Oude Kerk in Delft, laatste rustplaats van Van Leeuwenhoek en Vermeer, een tentoonstelling aan het project. 

---  

Verkrijgbaar bij Uitgeverij Zoetzuur € 39,50  
ISBN 9789083397603 | Hardcover  290 x 210 mm 

Verschijnt februari 2024

Zie website uitgeverij Zoetzuur