Lezing: André Lardinois, Herakles in tekst en beeld
29 sep
Op dinsdag 11 oktober geeft André Lardinois, hoogleraar Griekse taal en cultuur aan de Radboud Universiteit, een lezing over de mythische figuur Herakles. Centraal in deze lezing staat de manier waarop hij in tekst en beeld werd voorgesteld.
Teksten
De eerste substantiële teksten over Herakles die bewaard zijn gebleven, zijn drie Attische tragedies (vijfde eeuw v. Chr.) die deels aan hem gewijd zijn: de Trachinische vrouwen van Sophokles en de Alkestis en Herakles van Euripides. Daarvóór moeten we het hebben van enkele korte verwijzingen in de epen van Homerus en Hesiodus en van enkele fragmenten uit de vroeg-Griekse lyriek. De iconografie van Herakles is daarentegen veel rijker en veel ouder.
Iconografie
Tijdens de lezing zal prof. Lardinois ingaan op zowel de teksten als de iconografie van Herakles om de betekenis te achterhalen die de Grieken en Romeinen hechtten aan deze held. Daarnaast komt ook de receptie van Herakles in de moderne tijd aan bod, met name zijn populariteit onder dictators.
Onderzoek
André P.M.H. Lardinois is hoogleraar Griekse taal en cultuur aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zijn onderzoek richt zich voornamelijk op de archaïsch Griekse poëzie en het klassieke drama. Hij is tevens vice-decaan van de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit en directeur van het onderzoeksprogramma “Anchoring Innovation” van de Nederlandse classici en oudheidkundigen.
Praktische informatie
Datum: dinsdag 11 oktober 2022
19.00 - 19.30 Inloop
19.30 - 20.30 Lezing en vragen
Aanmelden: u kunt zich via www.ru.nl/kkn aanmelden voor het bijwonen van de lezing.
Locatie: Elinor Ostromgebouw, eerste verdieping, zaal EOS N 01.610, Heyendaalseweg 141, 6525 AJ Nijmegen.
Entree: Normaal: 5 euro, medewerkers Radboud Universiteit en Alumni Benefits Card-houders: 3 euro (op vertoon van medewerkerspas of Alumni Benefits Card)
Studenten en scholieren: gratis (op vertoon studenten- of scholierenkaart) Strippenkaart: op vertoon van strippenkaart (meer informatie over de aanschaf van een strippenkaart vindt u op onze website).
Kunsthistorische Kring Nijmegen
De Kunsthistorische Kring Nijmegen organiseert lezingen waarin het kunstwetenschappelijk onderzoek aan de Radboud Universiteit, het kunsthistorisch en archeologisch erfgoed van de regio Nijmegen en nationaal actueel onderzoek centraal staan. Deze kring is een samenwerkingsverband tussen de opleiding Kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit, haar studievereniging OSK en het tijdschrift Desipientia.