Het Loo ontmoet - Wereldculturen aan het hof
22 dec
Paleis Het Loo maakt de serie: ‘Het Loo Ontmoet’. Dit is een eigentijdse online reeks die verleden en heden verbindt, én waarbij tafelgasten in gesprek gaan met elkaar. Per uitzending worden twee tafelgasten bevraagd over één onderwerp. Door een eigen onderzoek, invalshoek of uitgangspunt wordt in de loop van de uitzending steeds meer onthuld. Alle uitzendingen worden door Eveline Rijswijk (o.a. columnist bij Spraakmakers @NPORadio1) gepresenteerd.
De tweede serie staat nu online - met als thema: wereldculturen aan het hof
Drie afleveringen van elk een kwartier beslaan de volgende onderwerpen:
Keti Koti: hoe tonen we deze gedeelde geschiedenis
Hoe vertellen we het verhaal van het gedeelde slavernijverleden? Hoe vieren we de afschaffing ervan? Welke rol speelden de Oranjes en wat zien we daarvan terug bij Paleis Het Loo? Op Keti Koti gaan Johan de Haan (conservator Paleis Het Loo) en Barbara Esseboom (voorzitter van Comité KetiKoti Arnhem) daarover in gesprek.
De Grote trap in Europees perspectief: wat verbeeldt de wandschildering op de trap?
Je kunt ze niet missen. De mannen die je welkom heten op Paleis Het Loo. Maar wie zijn het? En waar komen ze vandaan? Daarover gaat Het Loo ontmoet: De grote trap. Hanna Klarenbeek (conservator Paleis Het Loo) en Răzvan Rusu (kunsthistoricus) gaan hierover in gesprek en brengen daarbij de wereldculturen aan het hof en link met de vroegere bewoners onder de aandacht.
Dekoloniseren van de collectie met de casus ‘de Klewang Diponegoro / sabel van baron de Kock’
In de verzameling van Paleis Het Loo bevindt zich een bijzondere sabel. De sabel heeft een Nederlandse greep en een Javaanse kling. Deze Nederlands-Indonesische sabel roept allerlei vragen op. Van wie is hij geweest? Hoe komt hij op Paleis Het Loo terecht? En wat gaat ermee gebeuren? George Sanders (conservator Paleis Het Loo) en Marjolein van Asdonck (conservator Wereldmuseum) gaan erover in gesprek.
Dit verhaal haalde de voorpagina van de nrc van 28 november.
Alle afleveringen zijn te vinden via: https://paleishetloo.nl/verhalen/het-loo-ontmoet