Logo VNK

menu

Bulletin 2022-2: Boeken

Omdat wij kunsthistorici zo dol zijn op boeken hebben we er een compleet Bulletin aan gewijd. Wij tonen liever boeken om onze kennis te etaleren dan kunstwerken. In dit nummer zoomen we in op de wereld van het kunstboek. Uitgevers vertellen hoe ze kunstboeken aan de man brengen. Onze redacteuren nemen digitale kunstpublicatie onder de loep en zetten de voor- en nadelen op een rij van werken mét een uitgever en uitgeven in eigen beheer. Tot slot een interview met Jan van Hassel, eigenaar van Boekhandel-Antiquariaat Aleph in de Utrechtse binnenstad.

Illustratie: Femme ter Haar Illustratie: Femme ter Haar

VAN DE REDACTIE

Nu thuiswerken de norm is en vergaderingen vaak online plaatsvinden, is me onlangs door de daarmee gepaard gaande nieuw ontsproten zoom-cultuur een gemeenschappelijke deler onder kunsthistorici gewaargeworden. Iets wat ons lijkt te kenmerken, wat ons met elkaar verbindt. Het is je vast ook wel eens opgevallen. Nee, ik heb het niet over bestofte brillenglazen, muizige kapsels of ribfluwelen jasjes die plots pontificaal in beeld komen – bovendien: de moderne kunsthistoricus komt vast een stuk beter voor de dag dan dit stereotype doet vermoeden (misschien een leuk thema voor een volgend Bulletin?). Nee, de kunsthistoricus van nu herken je aan een rijkgevulde boekenkast op de achtergrond. Van onder tot boven tot de nok toe vol met boeken. Keurig op een rij en overzichtelijk gesorteerd op kleur, dikte of (voorspelbaar) alfabetische volgorde. Of juist een uitpuilende kast met op elkaar gestapelde exemplaren en planken die nog net niet onder het gewicht van zoveel kennis bezwijken.

Boeken dus. Geen kunstwerken. Terwijl je stiekem wel een kunstwerk mag verwachten bij een kunsthistoricus, nietwaar? Toch tenminste een kleintje. Zoals wij er ook vanuit gaan dat een dokter zijn doktersjas aanheeft en een pottenbakker onder de klei zit. Óók online. Maar tijdens een zoomsessie met een kunsthistoricus ontbreken doorgaans kostbare beeldhouwwerken op het bureau noch prijken exquise schilderijen aan de muur. Wij tonen blijkbaar liever geen kunstwerken, maar onze kennis over kunst. Ergo: hoe meer boeken hoe beter.

En omdat wij als kunsthistorici zo dol op boeken zijn, hebben we er een compleet Bulletin aan gewijd. Zo kun je lezen over vier Nederlandse uitgeverijen die deze niche bedienen. Boekhandelaar Aleph verklapt wat over het reilen en zeilen in zijn vak. En een boek uitgeven kan bij een uitgever of in eigen beheer, maar wat zijn de voor- en nadelen? Dat en nog meer.

Aan alle boekverslinders onder ons: veel leesplezier!

Namens de redactiecommissie,

Lisette Luijkx

zelfstandig kunsthistorisch tekstschrijver en (eind)redacteur.