Terugblik (Jong) VNK 2022 en vooruitblik
Wat een jaar! We begonnen 2022 in lockdown, maar gelukkig eindigen we het jaar - vooralsnog - fris en vrij. 2022 was voor VNK een succesvol jaar vol met activiteiten en nieuwe ontmoetingen. Zo was Jong VNK vorige week nog te gast bij Sotheby’s Amsterdam voor een snelcursus catalogiseren en een kerstborrel!
In totaal organiseerde Jong VNK tien activiteiten waarbij ze in totaal meer dan 350 jonge kunsthistorici mochten verwelkomen. Enkele hoogtepunten: Goede voornemens - onze eerste activiteit van 2022 - een voorlichtingsavond over het betreden van de arbeidsmarkt met bijdragen van Gea Wold (Museumvereniging), Nynke de Haan (FOAM) en onze eigen Manique Hendricks. Tijdens Valentijnsdag - helaas in lockdown - matchten we 32 kunsthistorici aan elkaar. Zij hebben elkaar ontmoet en geïnspireerd en ideeën uitgewisseld. Bij HIZKIA in Den Haag kregen we een rondleiding achter de schermen, een introductie op hun Turtles en bezochten we restauratieatelier Redivivus.
Samenwerkingsprojecten
Via Zoom organiseerde Jong VNK een informatieavond over het aanvragen van buitenlandse beurzen, met o.a. Jeannette Bisschops, het Mondriaan Fonds en Dutch Culture. De drukbezochtste activiteit was Jong VNK x OSK: How to PhD waar 87 deelnemers alle ins and outs te horen kregen over promoveren. Een andere zeer succesvolle samenwerking was Jong VNK x CODA: Young Curators Night, waarin Jelmer Wijnstroom en Willem de Haan, Ka-Tjun Hau, Carlien Lammers en onze eigen Manique Hendricks vertelden over de uitdagingen van het maken van tentoonstellingen.
De sectie Zelfstandige Kunsthistorici organiseerde een borrel via Zoom en een workshop fondsenwerving in het Rembrandthuis. Beatrice Puijken, fondsenwerver voor culturele instellingen, en Frederieke Jeletich-Visser, zelfstandig kunsthistoricus en cultureel ondernemer, vertelden over de verschillende financieringsvormen, welke eisen culturele fondsen stellen en hoe je een goede begroting opstelt. Natuurlijk kwamen er veel praktijkvoorbeelden voorbij.
Lezing nieuwbouw KAAN Architecten
Daarnaast waren er de terugkerende VNK-activiteiten, waaronder de Algemene Ledenvergadering, dit keer in Museum Catharijneconvent, waar de VNK-leden elkaar dit voorjaar na de lockdown eindelijk weer live konden ontmoeten. Conservator Christiaan Veldman leidde ons rond door de tentoonstelling ‘Paus Adrianus - wereldleider uit Utrecht’. Aansluitend vertelde collega Boukje Schaap over de nieuwbouwplannen van het museum door KAAN Architecten. In de namiddag werd in het zonnetje geborreld. En ja, de jaarrekening 2021 werd vastgesteld en de bestuursverantwoording goedgekeurd.
Terugkerende VNK-activiteiten
Goede herinneringen bewaren wij aan de druk bezochte Kunsthistorische Dag eind oktober in het Mauritshuis. Margriet Schavemaker, Jenny Reynaerts en Meta Knol gingen met hun lezingen en tijdens de discussie in op de vraag hoe kunsthistorici kunnen omgaan met de maatschappelijke thema's die leven, waaronder diversiteit, inclusiviteit, aandacht voor koloniaal verleden, duurzaamheid en co-creatie en hoe je vanuit die invalshoek nieuwe perspectieven op de kunst mogelijk kunt maken. Ook was er eind november de boeiende reeks masterclasses ‘Meet the Scholars’ op het PAN Podium, én de eerste uitreiking van de VNK x PAN Scriptieprijs.
Kunstonderwijs
De onvolprezen redactiecommissie schreef dit jaar weer drie Bulletins Kunsthistorici vol met als thema’s: ‘De eenzame onderzoeker’, ‘Boeken’ en ‘In de schijnwerpers’ waarin de sprekers van de Kunsthistorische Dag en PAN Amsterdam en de winnaars van de kunsthistorische prijzen en het nieuwe erelid uitgebreid werden geïnterviewd.
Ook startte de sectie VNK-educatie een vierdelige reeks artikelen over het belang van een doorlopende leerlijn in het (kunst)onderwijs. In opdracht van OCW en SLO is in februari 2022 de werkgroep vakkenstructuur kunstvakken (WSK) gestart. Namens de VNK-educatie zit Marie-Thérèse van de Kamp in deze werkgroep ter behartiging van o.a. kunsttheorie, kunstgeschiedenis en uitstroom naar universiteiten.
Vooruitblik
Er komen wat bestuurswisselingen aan, maar daarover in januari meer. Daarnaast zijn we alweer druk bezig met het programma van volgend jaar. Zo staat er onder andere een klimaatavond, waarin we ingaan op de urgentie van klimaatactivisme in de kunstsector en de mogelijkheden tot actie voor jonge kunsthistorici, op de planning. Wil jij aan deze avond bijdragen of heb je ideeën voor andere activiteiten? Laat het Jong VNK vooral weten!
Vrijdag 20 januari trappen we het nieuwe VNK-jaar af met een inleiding over kunstenaar Suze Robertson (1855-1922) en een bezoek aan de overzichtstentoonstelling met ruim 75 van haar schilderijen en tekeningen bij Museum Panorama Mesdag in Den Haag. Na afloop is er een borrel en proosten we graag met jullie op het nieuwe jaar!