PAN Podium / Meet the Scholars / Uitreiking VNK x PAN Scriptieprijs 2024
Op zaterdag middag 30 november is de VNK aanwezig op PAN Amsterdam, de beurs voor kunst, antiek en design met het programma ‘Meet the Scholars’. Ook wordt de VNK x PAN Scriptieprijs 2024 uitgereikt.
Programma ‘Wanderlust in de Kunstgeschiedenis'
14:00 - 14:45 uur: Ilja Veldman 'De reislustige Maarten van Heemskerck'
Naar aanleiding van de tentoonstelling in Haarlem en Alkmaar spreekt gastcurator Ilja Veldman over Maarten van Heemskerck, de eerste Noord-Nederlandse schilder die langere tijd in Rome verbleef. Terug in Haarlem bleef de stad Rome zijn inspiratiebron. Ilja Veldman is kunsthistoricus en Maarten van Heemskerck-expert.
15:00 - 15:25 uur: Olav Velthuis 'Hedendaagse kunstbeurzen en de terugkeer van de Grand Tour'
Econoom en cultuursocioloog Olav Velthuis laat zien dat internationale kunstbeurzen tegenwoordig de moderne Grand Tours zijn voor nieuwe mondiale elites.
15:30 - 15:55 uur: Sheila Reda 'Het verdwenen museum'
Conservator Sheila Reda spreekt over de tentoonstelling 'Het verdwenen museum' in het Mauritshuis, over het voormalige Koninklijk Kabinet van Zeldzaamheden.
16:00 - 16:25 uur: Anna Koldeweij 'Op het spoor van de oude Egyptenaren: Kunstenaar Bramine Hubrecht'
Anna Koldeweij, conservator bij het Rijksmuseum, bespreekt hoe kunstenaar Bramine Hubrecht werd geïnspireerd door haar reis naar Egypte in 1905-06.
16:30 - 17:30 uur: Uitreiking VNK x PAN Scriptieprijs
Gesteund door het PAN Educatie Fonds wordt voor de derde keer de VNK x PAN Scriptieprijs uitgereikt. Drie genomineerden geven een korte presentatie van hun onderzoek, waarna de jury de winnaar bekend zal maken. Kijk hier voor meer informatie over de genomineerden!
Meer informatie over het Pan Podium op 30 november vind je op de website van PAN Amsterdam
Over de sprekers
Ilja Veldman (key note speaker)
Ilja Veldman is emeritus hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit, eerder hoofdmedewerker aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is gastconservator van een grote tentoonstelling die aan Maarten van Heemskerck is gewijd en welke nog tot en met 19 januari 2025 te zien is in drie musea: Frans Hals Museum Haarlem, Stedelijk Museum Alkmaar en Teylers Museum Haarlem. Ter gelegenheid van de tentoonstelling schreef zij een monografie over het leven en werk van Van Heemskerck (1498-1574), die tevens als catalogus dient. Haar lezing gaat over het thema van de Alkmaarse tentoonstelling Heemskercks reis naar Rome en de invloed ervan op zijn werk.
Olav Velthuis
Olav Velthuis is hoogleraar economische en cultuursociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Daarvoor was hij als verslaggever Economie werkzaam voor de Volkskrant. Velthuis doet al ruim 25 jaar onderzoek naar verschillende aspecten van de kunstmarkt, waaronder de prijsvorming van hedendaagse kunst, de globalisering van de kunstmarkt en, recentelijk, de opkomst van privémusea. Hij is de auteur van onder meer Talking Prices. Symbolic Meanings of Prices on the Market for Contemporary Art (2005), Contemporary Art and Its Commercial Markets A Report on Current Conditions and Future Scenarios (2012, samen met Maria Lind) en Cosmopolitan Canvases. The Globalization of Markets for Contemporary Art (2015 met Stefano Baia Curioni). Hij schreef ook journalistieke artikelen over de kunstmarkt voor onder meer The New York Times, Artforum, the Art Newspaper en de Financial Times.
Sheila Reda
Sheila Reda (MA) is kunsthistorica en heeft sinds 2016 bij verschillende musea gewerkt, waaronder het Rijksmuseum en het Mauritshuis. Haar aandacht gaat uit naar maatschappelijk relevante thema’s als roofkunst, gender en het koloniale verleden. Als conservator richt Reda zich op onbekende of onderbelichte aspecten van de (kunst)geschiedenis en stimuleert ze de publieke discussie. Bij het Mauritshuis was ze co-conservator van de tentoonstellingen Roofkunst – 10 verhalen (2023-2024 Mauritshuis; nu in het Humboldt Forum, Berlijn) en Het verdwenen museum (2024-2025). In de recent verschenen catalogus over het Koninklijk Kabinet van Zeldzaamheden publiceerde ze diverse artikelen waarin ze de nationalistische visie van het verdwenen museum onderzoekt in relatie tot de internationaal georiënteerde collectie.
Anna Koldeweij
Anna Koldeweij (MA) is als onderzoeker verbonden aan het Rijksmuseum. Haar onderzoeksopdracht richt zich op de laat 19e-eeuwse kunstenares Bramine Hubrecht en haar legaat aan het Rijk(smuseum). Daarvoor werkte Koldewij als zelfstandig kunsthistoricus aan verschillende (onderzoeks)projecten in musea en voor particulieren. Haar onderzoek naar Hubrecht begon, bijvoorbeeld, toen ze als Junior Conservator in Museum Catharijneconvent werkzaam was. Ze publiceerde over uiteenlopende onderwerpen, van schilderkunst tot toegepaste kunst, veelal gericht op de Nederlandse zeventiende eeuw. Haar boek over een grote collectie onedelmetalen kandelaren in opdracht van een Amerikaanse particuliere verzamelaar is momenteel in de afrondende fase.