Logo VNK

menu

Kunsthistorische prijzen

Jury Karel van Manderprijs 2024 bekend

De jury van de Karel van Manderprijs 2024 is bekend. In de jury nemen zitting:

Dr. Nelleke de Vries
is conservator oude en moderne kunst bij Rijksmuseum Twenthe in Enschede, waar ze onder andere de tentoonstelling Sofonisba Anguissola. Portrettist van de renaissance (2023) cureerde. Ze promoveerde aan de Ludwig-Maximilians-Universität in München in het kader van het ERC project SACRIMA: The Normativity of Sacred Images in Early Modern Europe. Ze publiceerde over eigentijdse kopieën naar Hugo van der Goes, de verspreiding van Martin Schongauer’s artistieke motieven in Spanje en de artistieke relatie tussen Milaan en Mechelen.

Prof. Dr. Stijn Bussels

is hoogleraar kunstgeschiedenis, in het bijzonder kunst voor 1800, aan de Universiteit Leiden. Hij leidde de ERC starting grant ‘Elevated Minds. The Sublime in Seventeenth-Century Paris and Amsterdam’ en schreef tal van publicaties over de kunst uit de vroegmoderne Nederlanden. Hij heeft drie monografieën op zijn naam, The Antwerp Entry of Prince Philip in 1549 (2012), The Animated Image (2012) en The Sublime in the Dutch Republic (2023).

Drs. Janneke van Asperen

is conservator oude kunst bij Museum De Lakenhal in Leiden. Ze maakte daar onder meer de presentatie Rembrandts Zintuigen (2024) en was medesamensteller van de tentoonstelling David Bailly. Tijd, dood en ijdelheid (2023) en de gelijknamige publicatie. Voor het museum realiseerde ze daarnaast verschillende langdurige bruiklenen en aankopen. Ze studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en het Courtauld Institute in Londen, en werkte eerder o.a. voor Christie’s, het Cultuurfonds en het Rijksmuseum.

Dr. Alexander Dencher

is conservator meubelen bij het Rijksmuseum, waar hij ook medeverantwoordelijk is voor de groeiende verzameling ontwerptekeningen. Hij studeerde kunstgeschiedenis en archeologie in Leiden en Parijs. Eerder werkte hij op de tekeningenafdeling van het Musée du Louvre en doceerde hij kunstgeschiedenis aan de Sorbonne en de Universiteit Leiden. Zijn aandachtsgebied is de Europese toegepaste kunst van de 17de en 18de eeuw. Momenteel werkt hij aan de tentoonstelling Thuis in de 17e eeuw, georganiseerd door de afdeling toegepaste kunst van het Rijksmuseum. 

Dr. Edwin Buijsen

is sinds september 2023 hoofd van het Rijkserfgoedlaboratorium bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Daarvoor werkte hij o.a. als Hoofd Collectie & Wetenschap bij het Mauritshuis. Hij publiceerde tal van boeken en artikelen over Nederlandse schilder- en tekenkunst van de vijftiende tot en met de achttiende eeuw en werkte mee aan diverse tentoonstellingen. In 2018 promoveerde hij op een dissertatie over de schilderijen van Adriaen van de Venne, waarvoor hij in 2019 de Karel van Manderprijs ontving.

Voorzitter: Voorzitter VNK, Drs. Annemarie den Dekker

Secretaris: Drs. Annemieke Hogervorst

Uitreiking Karel van Manderprijs

Jaarlijks reikt de VNK de Karel van Manderprijs uit voor een waardevolle publicatie van een Nederlandse of in Nederland werkende kunsthistoricus. Dit jaar staat het tijdvak Beeldende kunst en kunstnijverheid van 1550 - 1700 centraal.

De Karel van Manderprijs wordt uitgereikt op de Kunsthistorische Dag eind oktober 2024. De longlist wordt eind juni gepresenteerd, de nominaties worden enkele weken voor de Kunsthistorische Dag bekendgemaakt. Indien een publicatie van een jurylid genomineerd wordt voor de Karel van Manderprijs dan treedt dit jurylid voor het juryberaad terug en eindigt het jurylidmaatschap van deze auteur.

V.l.n.r. Nelleke de Vries, Stijn Bussels, Janneke van Asperen, Alexander Dencher en Edwin Buijsen V.l.n.r. Nelleke de Vries, Stijn Bussels, Janneke van Asperen, Alexander Dencher en Edwin Buijsen