Logo VNK

menu

Bulletin Kunsthistorici

Bulletin 2024-3: VNK 85 jaar

Dit herfstnummer van Bulletin Kunsthistorici is gewijd aan 85 jaar VNK!

Met een kleine ontstaansgeschiedenis van de VNK. Een dubbelinterview met het oudste en het jongste VNK-lid. Een interview met de kersverse nieuwe voorzitter van Jong VNK. En een kijkje achter de schermen van de commissies van de VNK.

Illustratie: Mees Knarren Illustratie: Mees Knarren

REDACTIONEEL

De VNK bestaat dit jaar 85 jaar. Een oud besje, die vereniging van ons. Desalniettemin nog zo kwiek als een frisse, jonge kip. Dat blijkt wel uit het onderwerp voor komende Kunsthistorische Dag: Artificial Intelligence. Met sprekers over toepassingen van AI in musea en kunsthistorisch onderzoek, zoals het gebruik van pattern-recognition-technologieën, maar ook rondom ethische vraagstukken die het gebruik oproept. Het is duidelijk: dit hoentje gaat met haar (digitale) tijd mee.

Voordat we ons onderdompelen in de kunstgeschiedenis van de toekomst, blikken we ter gelegenheid van dit jubileum eerst nog even terug. Redactieleden doken het VNK-archief in, diepten oud-voorzitters op (sommige met een wat twijfelachtige reputatie) en stoften een paar eerdere bulletins af.

Vooral dat laatste vind ik als redactievoorzitter interessant. Wat in 1990 ooit begon met wat droge aankondigingen en vacatures op een handjevol gedrukte A4-tjes in een recht-toe-recht-aan-vormgeving (en mogelijk gemaakt door een startsubsidie van het – toen nog – Prins Bernard Fonds en een gratis druk van het eerste jaar door Waanders Uitgevers), ontwikkelde zich door de jaren heen tot wat het nu is: een digitaal ledenblad, gevuld met gevarieerde artikelen over de VNK en haar leden, verweven rondom de huidige ontwikkelingen in ons vakgebied en iedere keer weer opgeluisterd door een beginnende illustrator. Een bevlogen redactiecommissie, recentelijk aangevuld met een paar nieuwe enthousiastelingen, brainstormt over thema’s, invalshoeken en interview-kandidaten, en weet er keer op keer weer iets moois van te maken.

Maar, zoals je kunt lezen in dit bulletin Kunsthistorici, wij zijn zeker niet de enige die zich inzetten voor de VNK; er zijn nog meer commissies achter de schermen actief die van alles organiseren en de vereniging draaiende houden. Dankzij hen en dankzij alle leden die zich in het verleden voor de VNK hebben ingezet, tikt dit oude besje nu de 85 aan. Chapeau!

Iedereen van harte gefeliciteerd en veel leesplezier met dit jubileumnummer.

Lisette Luijkx