Erfgoed in Transitie: jonge professionals en institutionele verandering voor een duurzame toekomst
25 jun
Op zondag 25 juni komt een groep kunsthistorici, museumprofessionals en onderzoekers bijeen om samen met ons de ecologische crisis en haar relatie tot de culturele sector centraal te stellen.
RADIUS, Centrum voor Hedendaagse Kunst en Ecologie, Kalverbos 20, 2611 XW Delft
25 juni 2023
13:00 – 17:30
Jong VNK en RADIUS
Kunst blijkt een bijzonder treffende metafoor te zijn voor de natuur: mooi, kwetsbaar en weerloos. Het afgelopen jaar gebruikten leden van verschillende actiegroepen schilderijen in diverse Nederlandse musea om actie te voeren. Wat volgde was een kakofonie van gevestigd geluid. Opvallend afwezig? De stem van jong Nederland.
Om jonge professionals in de culturele sector een handvat te bieden organiseren Jong VNK en RADIUS - Centrum voor Hedendaagse Kunst en Ecologie daarom het symposium ‘Erfgoed in Transitie: jonge professionals en institutionele verandering voor een duurzame toekomst’, met als kernvraag: Wat kan jij nog doen om institutionele verandering teweeg te brengen?
Sprekers
Het symposium biedt studenten, jonge erfgoed- en museumprofessionals de mogelijkheid om deelnemer te worden in het vormgeven van institutionele verandering voor een duurzame toekomst. Het evenement brengt praktische voorbeelden, theoretische inzichten en beleidsdiscussies samen om jonge professionals te inspireren en te motiveren om een cruciale rol te spelen in de aanpak van de klimaatcrisis. We zijn verheugd om sprekers zoals Meta Knol, Thijs Weststeijn en Chris Julien te mogen verwelkomen.
Programma
Datum: zondag 25 juni
Inloop: 13:00 uur
Start evenement: 13:30 uur
Keynotes en talks: 13:30 uur - 17:30 uur
Borrel: 17:30 uur - 19:30 uur
Einde evenement: 19:30 uur
Meta Knol
Meta Knol, directeur van Leiden European City of Science en oud directeur van Museum de Lakenhal, staat bekend als pleitbezorger van museale vernieuwing. Zij sprak zich onder andere uit over de ‘blockbusterverslaving’ van musea en jaagde met haar opiniestukken het maatschappelijk debat over de klimaatimpact van de culturele sector aan.
Thijs Weststeijn
Thijs Weststeijn, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, is een gerenommeerde kenner van vroegmoderne kunst. Weststeijn schrijft ook uitgebreid over (kunsthistorische) uitdagingen in het heden, en in het bijzonder over de gevolgen van de klimaatcrisis voor het cultureel erfgoed. Onlangs publiceerde hij ‘De toekomst van het verleden. Erfgoed en klimaat’ (2023).
Chris Julien
Chris Julien promoveert aan de Universiteit Utrecht op een proefschrift over de impact van de ecologische crisis op publiek bestuur en de opbouw van kennis. Hij is ook senior research fellow bij Waag - FutureLab, waar hij zich toelegt op de programmering rondom ecologie en kunstmatige intelligentie. Julien is daarnaast woordvoerder van Extinction Rebellion NL.
Overige sprekers
Naast de Keynotes zijn er Talks van tal van andere deskundigen die praktijkvoorbeelden bespreken, waaronder Anja In 't Velt - de Groot (voorheen werkzaam bij het Van Gogh Museum en Museum Catharijneconvent, nu verbonden aan Hogeschool InHolland), Wietske Nutma (Het Nieuwe Instituut) en Moira Mazzotta (Ki Culture).
RADIUS
RADIUS is een centrum voor hedendaagse kunst en ecologie. Ze zijn gevestigd in Delft en gestationeerd in het pomphuis en waterbassin behorend aan de Delftse watertoren, een historisch rijksmonument en architectonisch herkenningspunt. Met vijfhonderd vierkante meter ondergrondse tentoonstellingsruimte is hun programma toegewijd aan het snijvlak van kunst en wetenschap, met de nadruk op klimaat, ecologie en de leefomgeving.
Jong VNK
Jong VNK - onderdeel van de Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici (VNK) - is een ambitieus platform voor kunst- en architectuurhistorici tot en met 31 jaar. Ze organiseren activiteiten waar mensen elkaar informeel kunnen ontmoeten, kennis kunnen delen en van elkaar kunnen leren. Jong VNK kent circa tweehonderd leden en organiseert meerdere (digitale) activiteiten per jaar. Afgelopen jaar namen meer dan 350 jonge kunsthistorici deel aan de activiteiten van Jong VNK waarbij we samenwerkten met onder andere HIZKIA, CODA Apeldoorn, Sotheby's en Galerie Fleur & Wouter. Naast het organiseren van activiteiten zetten zij zich ook in voor de positie van de jonge kunsthistoricus, zo stelden ze onderbetaalde stages aan de kaak bij de Museumvereniging.
Tickets
Als lid van (Jong) VNK betaal je €10,-, niet-leden betalen €15,-. Boek je tickets hier.
En houd social media en deze website in de gaten!